Nybyggerne på Stormøen
– liverollespil på Epos

Nybyggerne er et rollespil, som handler om demokrati, familiedrama, mødet med det ukendte, og om at samarbejde på tværs af kulturelle forskelle. Spillet er sat i en ‘light’ fantasyverden a la Game of Thrones eller Skammerens Datter. 

Hvem kan deltage?

Spillet er som udgangspunkt for dig, der går i 5-9 klasse. Ældre rollespillere kan søge om at komme med som ’Senior rollespillere’ eller arrangører. Nogle af vores Nybygger-scenarier er med overnatning, og i så fald skal du gå i 6-9 klasse for at deltage. Dette vil fremgå af det enkelte scenarie.
Nybyggerne er et spil, som fokuserer på drama, karakterspil, politik og intriger. Men hvis man er en yngre spiller, som har mere lyst til eventyr og kamp, så er spillet designet sådan, at du også kan vælge, at fokusere på det.

Har du aldrig spillet rollespil før?
Det er ingen problem: Du får tildelt en mentor inden spillet, som kan hjælpe dig ind i din rolle og svare på dine spørgsmål både før og under spillet.

Hvornår holder vi Nybyggerne?

Vi holder  Nybyggerne 2-3 gange om året. Næste spil er: 

  • 25-27 april 2025. For dig, der går i 6-9 klasse. Til dette event overnatter alle som udgangspunkt fredag-søndag. 
  • 7-8 juni 2025, “Nybyggerne senior”. For spillere fra 16 år og opefter.  Eventet starter lørdag formiddag og slutter søndag eftermiddag.  

Tilmeldingsfrist: Typisk en uge før. -Men jo før du tilmelder dig, jo flere roller kan du vælge imellem. Tilmeldingen åbner nogle måneder før spillet. 

For ‘almindelige’ Nybyggerne spil (dvs. IKKE ‘Nybyggerne Senior’) gælder følgende: 

Ankomst: Fredag aften kl. 19.00 (du skal have spist aftensmad inden du ankommer)
Afgang: Søndag kl. 13.30
Juniorspillere: Ankomst lørdag kl. 12.00. Afgang lørdag kl. 19.30. (Gælder kun de spil Nybyggerne, hvor det er muligt kun at deltage én dag). Som juniorspiller skal du have spist frokost inden du ankommer, og du skal have madpakke med til din aftensmad.

Tøv ikke med at kontakte spilleder Mathias Granum, mathias@efterskolen-epos.dk, tlf. 5054 5467, hvis du har spørgsmål 🙂 


Teaser – spillets setting

På en fjern ø i Stormhavet bor fem grupper af nybyggere, som er rejst dertil fra hvert deres hjemland. Nogle er flygtet fra undertrykkelse og tyranni; andre er rejst ud i det ukendte for at prøve lykken. Men livet som nybygger er usikkert: Hvis de fem grupper skal klare sig i den nye verden, er de nødt til at danne alliancer og skabe et samfund, som bygger bro over deres forskelligheder. Men hvilken religion skal dominere øen? Vil ægteskaber på tværs af kulturerne kunne binde øens folk sammen? Og vil det lykkes øens råd at vælge en leder, som kan vinde respekt og opbakning fra alle øens folkeslag?”


Genre og spillestil: Drama og intrige

Spillet handler om politik, forhandling, intriger og familiedrama.  I løbet af spillet vil der blive afholdt en række store rådsmøder, hvor der skal stemmes om vigtige beslutninger, som vil få konsekvenser for resten af spillet. Der skal blandt andet stemmes om, hvem der skal vælges som øens vagtkaptajn, ypperstepræst/inde og fyrste, og om hvilke love og traditioner, der skal gælde på øen.

Fem huse søger magten

Inden du ankommer til spillet skal du have valgt, hvilken af de fem huse, du ønsker at repræsentere: De hårdføre Norigere, de elegante og elitære folk fra Thyros, de dystre slangetilbedere af Serpentia-ordenen, det filosofiske fællesskab Stoikerne, eller det omrejsende gøgler- og købmandsfolk Omarerne. Hvert hus holder sammen et stykke hen ad vejen, men er også præget af interne modsætninger og konflikter.

Hvilken rolle kan jeg spille?

Her kan se en oversigt over rollerne i spillet. Når du tilmelder dig skal du ønske 2-3 roller i prioriteret rækkefølge. I god tid inden selve spillet får du at vide, hvilken rolle du har fået. Hvis du synes det er svært at vælge rolle, kan du også tilmelde dig uden at vælge rolle – så vil din mentor kontakte dig og hjælpe dig med at finde en rolle, som passer til dig. 

Bemærk i øvrigt, at hvis der allerede står et navn til højre for rollen så betyder det, at en anden spiller allerede har fået rollen. 

Selvskrevne roller:
Bemærk at du i dette scenarie ikke kan skrive din egen rolle. Du skal vælge en af de roller, som i forvejen er skrevet (men du må selvfølgelig gerne digte videre på den, og give den dit eget touch). Dette er fordi det er vigtigt for os, at alle rollerne passer til hinanden og til universet.
Undtagelse: Hvis du er yngre rollespiller, behøver du ikke vælge en af de skrevne roller:

Simplere roller til yngre spillere
Hvis du deltager som juniorrollespiller, og du ikke har lyst til at spille en kompliceret rolle, så kan du vælge en rolle som eventyrer, opdagelsesrejsende eller kriger. Det eneste du så skal forholde dig til er, hvilket af de fem huse du vil være i. -Men din rolle behøver ikke at have en masse forhistorie eller relationer til andre roller. Det kan vi evt. hjælpe dig med at skabe selve spildagen når du ankommer. 

Pris og mad 
Hvis du går i 5-6 klasse kan du deltage deltage gratis i Nybyggerne som juniorrollespiller, der ikke overnatter. Som juniorspiller medbringer du selv madpakke. Det koster 300 kr. at deltage med overnatning fredag-søndag, og her er mad inkluderet i prisen. Det fremgår af det enkelte scenarie, om det er  muligt at deltage som juniorspiller..

Til alle scenerierne vil være ‘udskænkning’ af saftevand i spillets kro. Medbring selv et krus – gerne et, der ser lidt gammeldags ud, f.eks. af keramik.

Angående overnatning
Overnatning foregår i sovesal. Hvis du overnatter så medbring selv liggeunderlag og sovepose. Arrangører og ældre spillere sover i Epos’ gymnastiksal. Deltagere der går i 6-9 klasse sover i Epos’ teatersal. Du må også gerne sove i medbragt telt eller låne et lille 2-mandstelt af Epos.  

Tøj til at være udendørs: Meget af scenariet foregår udendørs. Sørg for at have tøj med, så du kan holde varmen – også om aftenen. Et inderlag af uld kan være en god idé. I spilområdet er der middelaldertelte, og der er også en indendørs ‘kro’ med tilhørende toilet. Hvis spillet foregår i sommerhalvåret: Husk solcreme!

Kostume: Vi opfordrer dig til så vidt muligt selv at have kostume med. Har du intet kostume, eller har du brug for at låne noget til dit kostume, så kontakt din mentor, som kan hjælpe dig med at finde noget i Epos’ kostumesamling. Hvis du er junior-spiller (det vil sige: hvis du kun deltager lørdag) skal du selv have kostume med.

Regler: Under hele arrangementet gælder Epos’ almindelige regler. Bemærk bl.a. at Epos er røgfri, og at snus og alkohol ikke er tilladt. 

Tilmelding: Tilmelding til scenariet åbner her på siden nogle måneder før spillet.  

Nybyggernes Discord-server: Spillet har sin egen Discord-server som du kan bruge til at møde dine medspillere inden spillet, og måske danne nogle in-game relationer. Det er også via Discord at du vil få kontakt til din mentor. Serveren er kun for dig, der faktisk deltager i spillet. 

Nybyggernes Facebookgruppe: Spillet har sin egen Facebookgruppe, hvor deltagere (og forældre) kan se billeder fra spillet – og fra tidligere afviklinger at spillet. Brug den f.eks. til at koordinere transport, finde inspiration til dit kostume eller holde dig opdateret om kommende events. 

Vil du vide mere om universet?
Gamemaster Granum skriver på en historie i Nybyggerne-universet. Her er link til nogle kapitler, du kan bruge til at lære verdenen at kende.

  • Gøgleren: Første kapitel foregår i Norige, som får besøg af en omarigsk gøgler. I kapitlet møder du en del af de norigske karakterer, som også er med i rollespillet, og du får et indtryk af norigsk skajldedyst, tvekamp og æres-kultur. Har norigerne fat i noget, når de kæmper ærefuldt om, hvem der har ret, i stedet for at stikke hinanden i ryggen? Eller er deres traditioner primitive og barbariske? Andet kapitel foregår i Thyros, hvor vi også følger en gøgler, som prøver at gøre en forretning, og vi møder en spåkone som ikke har helt rent mel i posen. Kapitlet beskriver også Stormøen – eller hvordan folk på fastlandet ser Stormøen, da den lige er blevet opdaget.  Læs kapitlerne her:  Gøgleren kap 1 og 2. 
  • Serpentia-klosteret. I disse kapitler får du et indtryk af et Serpentia-kloster. Kapitlernes hovedpersoner er Frej (norigerne) og Coronella (Serpentia), og handlingen er, at Frej er blevet bragt til klosteret for at finde sin indre styrke, så han kan blive en værdig høvding efter sin far. Det går ikke helt som forventet. Undervejs får vi også et indtryk af ritualet ‘Slangernes nat’ som også er ‘en ting’ i rollespillet Nybyggerne.  Læs om serpentiaklosteret her.  

Historierne skal blot ses som inspiration til den generelle stemning i spillet. -Historierne og de ting, der bliver fortalt, er ikke nødvendigvis ‘sande’ i dit univers, og det er altid dig som spiller som bestemmer, hvordan du vil spille din rolle. 

Flere kapitler/forhistorier er på vej.  

Har du andre spørgsmål?
Så tøv ikke med at skrive til spilleder Mathias Granum, mathias@efterskolen-epos.dk eller ring til Mathias på tlf. 50545467. 

Opdatering 24/9 2024

Tak for et godt spil Nybyggerne i weekenden! Tilmeldingen til næste spil i april 2025 åbner engang i det nye år. 

Se dokumentarprogram om Nybyggerne

Vi har haft besøg af et hold russiske journalister, som har lavet dette dokumentarprogram om Nybyggerne på Stormøen. Journalisterne var nødt til at forlade Rusland på grund af deres kritik af krigen i Ukraine, og arbejder nu for det amerikansk-ejede russisk-sprogede medie Votvot. Al tale en synkroniseret til russisk, men du kan slå engelske undertekster til, for at forstå hvad der bliver talt om.